Nordhausen is een stad in de Duitse deelstaat Thüringen en is de hoofdplaats van het Landkreis Nordhausen. Vanaf Almelo een autoreis van 4 uur. Het was 2013 toen we hier voor het eerst hebben gedoken. Een vijftal zeer heldere meren, een genot om te duiken!

Hoe is het evenement ontstaan?

Na veel gehoord en gelezen te hebben over het duiken in Nordhausen besloot 1 van onze leden het evenement te organiseren. De eerste keer in 2013 besloten 6 leden de 4 uur durende reis te aanvaarden. Gepakt en gezakt gingen drie auto's richting Nordhausen. Een succes was het zeker want we maakten kennis met een vijftal zeer heldere duikmeren. Men spreekt hier over slecht zicht wanneer dit maar 10 meter is.

 

Onderkomen

Ons onderkomen bevind zich in de Ruckert Straße, waar we een keurig slaap- en ontbijtonderkomen hebben. Het voordeel van deze appartementen is dat het op 10 minuten loopafstand vanaf het centrum van Nordhausen ligt.
Het centrum van Nordhausen biedt genoeg gezellige of beter gezegd 'gemütliche' en goedkope restaurants, café's en bar's waar je erg goed kunt vertoeven met je buddies.

 

De kosten en het vullen van duikflessen

Het duiken in Nordhausen kost € 8,-- per dag.
Je koopt een zogenaamde dagkaart (Tageskaart) bij de duikbasis of duikshop en dien je van buitenaf zichtbaar op het dashboard van je auto te leggen.

Het vullen van je fles kan eveneens bij de duikshop of duikbasis. De tarieven hiervoor zijn:
10 liter fles: € 4,00
12 liter fles: € 5,00

Duikbasis & shops
De duikbasis en shops in Nordhausen zijn:

tauchbasis-oasis-nh Tauchbasis Oasis 
Betonstraße 99734
Nordhausen-Sundhausen
Bij het zoeken naar Tauchbasis Oasis kom je door een groot (beton)industriegebied. Eenmaal op de Betonstraße aangekomen zie je na enige tijd een grote blauwe loods tussin twee grote meren. Dit is Tauchbasis Oasis. Alhoewel de omgeving en de loods er erg primitief uit zien, moeten we toch toegeven dat Tauchbasis Oasis haar zaken prima op orde heeft. De mensen zijn erg vriendelijk en behulpzaam. In de loods heb je de mogelijkheid om je om te kleden, te douchen en kun je je fles laten vullen. Ook aan duikveiligheid is gedacht en beschikt Tauchbasis Oasis over een noodplan en EHBO koffer. Desalniettemin is het wel aan te raden om ook zelf een EHBO- en zuurstof (DAN) koffer mee te brengen.

Let op
: in duitsland wordt alleen met DIN kranen gedoken, dus ze hebben ook alleen DIN vulkranen op de compressoren. Het is dus verstandig om zelf zorg te dragen voor een INT vulbeugel of handiger nog, een inbussleutel om je INT adapter uit je fleskraan te draaien.
tauchsportzentrum-nh  Tauchsportzentrum Nordhausen
Uthleber Weg 27 99734 
Nordhausen

Tauchsportzentrum Nordhausen is eigenlijk niet te missen. Naast een professionele duikshop is hier ook de mogelijkheid om appartementen te huren. Tauchsportzentrum Nordhausen straalt commercieler uit dan Oasis en biedt naast het vullen van flessen ook allerlei duikartikelen ter verkoop aan.
Ook hier zijn de mensen vriendelijk en behulpzaam en beschikt men over de nodige veiligheidsmiddelen. De DAN artikelen zijn hier prominent aanwezig.

Let op: in duitsland wordt alleen met DIN kranen gedoken, dus ze hebben ook alleen DIN vulkranen op de compressoren. Het is dus verstandig om zelf zorg te dragen voor een INT vulbeugel of handiger nog, een inbussleutel om je INT adapter uit je fleskraan te draaien.


De 5 duikmeren
Hieronder een kleine impressie van hetgeen er zoal te verwachten is in de duikmeren in Nordhausen.

SUNDHÄUSER SEE
Tegenover Tauchsportzentrum Nordhausen ligt op ongeveer 100 m afstand de Sundhäuser See.
Het meer staat bekend om zijn zeer heldere water, het zicht is het hele jaar door uitstekend en tussen de 10 - 15 meter. Steile hellingen en een grote verscheidenheid aan onderwaterleven maken een afdaling in dit meer zeker de moeite waard.

Het meer is ongeveer 60 hectare groot en maximaal 31 meter diep.
In het meer zijn mooie, gevarieerde bodem formaties zichtbaar met een prachtige vegetatie die kan oplopen tot diepten van 20 meter.
Op sommige plaatsen vind je grote zeegrasvelden en andere waterplanten op de bodem van het meer.

Er is een grote verscheidenheid aan onderwaterleven te vinden in dit meer.
Zo kun je op een diepte van 2 meter al de eerste scholen baars tegenkomen, maar ook snoek, spiegel karpers, paling, regenboogforel, rietvoorn, kreeften en krabben kun je met een beetje geluk vinden in dit meer.

MÖWENSEE
De Möwensee, vroeger gebruikt voor de grind mijnbouw, heeft een lengte van ongeveer 1,2 km en een maximale breedte van 700 meter .
De maximale diepte is 46 meter. Verhalen doen zich zelfs de ronde, dat bij het duiken op grotere diepten geen duiklamp nodig is. Het heldere water laat voldoende licht door in de diepere regionen van dit meer. Nog steeds zijn er delen van de voormalige grindwinning op verschillende plaatsen in het meer zichtbaar. Sommige grindbanken trekken vrij vlak uit in het meer en vallen dan weer weg tot grotere dieptes.

Baars heeft hier zeker de overhand. Soms trekken er honderden baarzen in een grote school door het water. Zo nu en dan duiken op enkele plaatsen grotere exemplaren rietvoorn op.
Rivierkreeft en zoetwatersponzen maken het plaatje compleet. Langs de waterkant staan grote bomen met aanzienlijke wortels, die een perfecte schuilplaats voor snoek vormen.

FORELLENSEE
Het meer ligt net ten noorden van de basis Oasis. Steile oevers sommige met verticaal hellend grind wanden bieden kreeften en krabben het perfecte onderdak.
In dit meer kun je grote snoeken, karpers, baars en allerlei andere vissen tegenkomen. De toegang tot deze plas ligt direct aan het gebouw van de basis Oasis. Op ondiepere plaatsen is het meer soms wel tot 20 meter bedekt onder overhangende bomen. Zeker hieronder is de kans groot dat je hier snoeken aantreft, of het nou dag of nacht is.

BIELENERSEE

 

Post- / bezoekadres

Badweg 24
7604 PN  Almelo
 
Routebeschrijving

clubgebouw osv aragosta

Contact

E: info@aragosta.nl
Tel. & WA: 06 - 81 16 79 77

IBAN: NL31 INGB 0004484354
BIC: INGNL2A
KvK: 40075500
NOB: 221

Index | Cookies | Disclaimer

Het is vandaag vrijdag 8 december in het jaar 2023. - Onderwaterportvereniging Aragosta