Een perluchtfles, ook wel duikfles of cilinder genoemd, is een stevige fles waarin duikers hun ademmengsel (lucht, nitrox of trimix) meenemen. Om normaal te kunnen ademen, moet de druk in de longen vrijwel even hoog zijn als de omgevingsdruk. Het ademmengsel wordt door middel van een compressor in de persluchtfles geperst.


Materiaal

Persluchtflessen worden gemaakt van staal, aluminium of kunststof. In Nederland worden voornamelijk stalen flessen gebruikt. Die zijn zwaar, sterk en betrouwbaar. In het buitenland worden vaak aluminium flessen gebruikt. Die zijn lichter en groter, maar ook kwetsbaarder. Tegenwoordig worden er ook flessen van kunststof gebruikt, van zogenaamd composietmateriaal. Die zijn licht, erg sterk en duur.

 
De Fleskeuring

Als je een persluchtfles van dichtbij bekijkt, zie je dat er in de hals van de fles tekens ingeslagen zijn. Bij een Nederlandse fles zie je de Nederlandse leeuw met een cirkel er omheen. Links van de leeuw staan de maand en het jaar van de laatste keuring, rechts ervan het jaar waarin de fles opnieuw ter keuring moet worden aangeboden.

In de Europese Unie worden flessen op dezelfde manier gekeurd en een keurmerk zou dan ook binnen alle lidstaten geldig moeten zijn. Helaas zijn er toch nog lastige verschillen. In Nederland moeten stalen en aluminium persluchtflessen elke vijf jaar gekeurd worden. Sommige landen hanteren drie jaar en andere
zelfs twee. En terwijl ieder land probeert om niet te veel uit de pas met de rest van de Unie te lopen, verschuiven die termijnen ook nog eens regelmatig.

Post- / bezoekadres

Badweg 24
7604 PN  Almelo
 
Routebeschrijving

clubgebouw osv aragosta

Contact

E: info@aragosta.nl
T: 06 - 14 15 03 74 (secretariaat)
WA: 06 - 23 94 57 10 (WhatsApp)

IBAN: NL31 INGB 0004484354
BIC: INGNL2A
KvK: 40075500
NOB: 221

Index | Cookies | Disclaimer

Het is vandaag maandag 6 juli in het jaar 2020. - Onderwaterportvereniging Aragosta